Konopné produkty ve studené kuchyni

85-single-default

Pokrmy studené kuchyně tvoří zásadní součást zdravého jídelníčku. Vybrané potraviny, které nejsou tepelně upravovány, si uchovávají vysoký podíl vitamínů a dalších přírodních účinných látek prospěšných pro náš organismus.

Čerstvé zeleninové saláty obohacené o konopný olej

  • Ideálním pomocníkem pro přípravu čerstvých zeleninových salátů je kvalitní olivový, slunečnicový, dýňový anebo také konopný olej v RAW kvalitě. Právě konopný olej je velmi oblíbený pro svou lahodnou oříškovou chuť a vynikající složení. Jedná se o jeden z nejcennějších olejů rostlinného původu, i proto je dobré jej vyzkoušet doslova na vlastní kůži.
  • Lisován je za studena z pečlivě pěstovaných a vybraných odrůd konopných semen a vyznačuje se vysokým obsahem Omega-3 a Omega-6 nenasycených mastných kyselin. Zvýrazní a výživově obohatí Váš zeleninový salát. Olejová složka zároveň pomůže organismu naplno využít i cenné přírodní látky obsažené v použité zelenině.
  • Pro svou lahodnou chuť je konopný olej ideální také pro přípravu zálivek zvýrazňujících chuť zeleniny. Vynikající je například jeho kombinace s jogurtem a bylinkami, jako je čerstvé oregano či bazalka.

Nepečené dezerty a přesnídávky

  • Recepty na nepečené dezerty můžete vylepšit tím, že místo rostlinného oleje použijete právě kapku konopného oleje. Získáte nejen benefity všech obsažených blahodárných látek, ale zároveň pokrm chuťově vylepšíte o skvělou oříškovou příchuť, kterou konopný olej přirozeně má.
  • Stejně tak můžete obohatit mixované přesnídávky z jablek, hrušek nebo zkrátka libovolného oblíbeného ovoce přidáním kapky tohoto přírodního pokladu. Olejová složka pomůže lepší stravitelnosti a vstřebání cenných přírodních látek z ovoce.

Konopné semínko

  • Neocenitelným pomocníkem ve studené kuchyni je konopné semínko. Pro své složení a blahodárné účinky na lidský organismus lze doporučit jeho každodenní užívání. Můžete jej pojídat bez úpravy syrové či jako zdravou pochoutku lehce osmažené na pánvičce. Lze jej přidat do smoothies, ovocných i zeleninových nápojů, jogurtů, přesnídávek, pomazánek, dezertů nebo s ním třeba ozdobit zeleninový salát. Konopné semínko se vyznačuje ideálním poměrem (1:3) Omega-3 a Omega-6 nenasycených mastných kyselin, čímž přispívá správnému fungování metabolismu.
  • Lze jej použít i pro výrobu rostlinného mléka. Postup je velmi jednoduchý a není potřeba žádné speciální kuchyňské vybavení kromě obyčejného mixéru. Konopné semínko naložíte do vody a necháte odležet ideálně přes noc. Ráno směs propláchnete čerstvou vodou a nasypete do mixéru. Doplníte o čerstvou pramenitou vodu v poměru 1:4 (1 hrneček namočených konopných semínek a 4 hrnky vody). Pro doslazení přidáte 3 předem namočené datle. Po rozmixování směsi získáváte napěněnou tekutinu, kterou je ještě třeba přefiltrovat, aby se oddělily pevné částice. Zcela jednoduše například přes bavlněné plátýnko (kapesník, látkovou plenku). S přípravou mléka z konopných semínek můžete různě experimentovat, hledat ten správný poměr Vaší chuti na míru, zkoušet alternativní metody doslazování. Zkrátka připravit si lahodný osvěžující nápoj s blahodárnými účinky konopí přesně na míru.

Osvěžující nápoj i přírodní sladidlo

Další osvěžující nápoj nebo dobré přírodní sladidlo představuje bio konopný sirup a jeho varianta obohacená o extrakt z rakytníku. Můžete jej jako klasický sirup a zředit vodou, případně ho užít jako přírodní sladidlo do teplejšího nápoje (teplota by neměla pro zachování všech důležitých látek přesáhnout 45°). Užívat jej mohou jak děti, tak dospělí. Konopný extrakt navíc blahodárně působí na imunitní systém a pomáhá tělu účinně bojovat proti únavě. Varianta s rakytníkem navíc obsahuje významný podíl vitamínu C, který v kombinaci se všemi ostatními vitamíny obsaženými v konopí představuje doslova podklad a ideálního pomocníka podporujícího vitalitu našeho organismu. Obě varianty konopného sirupu nejsou doslazované umělým cukrem. K tomuto účelu se užívá výhradně přírodního jablečného koncentrátu.

 

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu užití konopných potravin ve studené kuchyni, nebudete litovat. Je dobré zkoušet nové recepty, hledat cesty, jak vaření povýšit na skutečný mistrovský počin, a to vše pod záštitou maximálního prospěchu pro naše zdraví. Příprava pokrmu chutně a bez zbytečné zátěže pro organismus se skutečně vyplatí.