Domácí konopný chléb s konopným semínkem

Čerstvá zdravá svačinka - konopný chléb s konopným semínkem!

Příprava:

  • Droždí s trochou mouky a cukru rozmícháme s vlažnou vodou a necháme vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.
  • Po vykynutí kvásku, přidáme lžíci oleje a všechny druhy mouky promíchané se solí a kořením a vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi půl hodiny vykynout (nejlépe na topení nebo ve vyhřáté troubě). Pokud těsto kyne pomalu, necháme jej kynout déle.
  • Vál posypeme moukou a vykynuté těsto na něj vyklopíme. Těsto pomoučíme a hněteme tak dlouho, až je dobře propracované a vláčné. Takto připravené těsto zformujeme do tvaru bochníku, který vložíme do pomoučené ošatky (nebo misky vyložené čistou utěrkou), postříkáme vodou z rozprašovače, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout dalších 30 minut.
  • Mezitím si rozpálíme troubu na 250°C. Vykynutý chlebík překlopíme na plech, postříkáme vodou z rozprašovače a vložíme do trouby, do které zároveň vložíme malý hrnec s trochou vody, aby nám vznikla pára. Po 10 minutách pečení vypustíme z trouby páru a stáhneme teplotu na 200°C a pečeme dalších 25 minut.
  • Chléb je hotový jakmile zní dutě při poklepu ze spodní strany. Než jej nakrojíme, necháme jej dobře vychladnout, aby se nám nesrazil.
  • Čerstvý konopný chléb zakápneme kapkou konopného oleje a zasypeme konopným semínkem
 

Složení:

Čas vaření: 95 minut

3268_untitled     3087-1_konopny-olej-cr--bio-250-ml-zelena-zeme      4001_untitled--31